dilluns, 13 d’octubre del 2014

PAS PSM presentà una MOCIÓ Acatament sentències i interlocutòries Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en relació al TIL


MOCIÓ PER VIA D’URGÈNCIA
Assumpte: Acatament sentències i interlocutòries Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en relació al TIL.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS
El passat 23 de setembre la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears anul·là el decret  del Govern que regula l'aplicació del TIL.
La Sala va dictar tres sentències en què estima els recursos presentats per CCOO, STEI i UGT i declara nul el decret que regula el TIL als centres docents no universitaris de les Balears.
Les tres resolucions analitzen els motius exposats pels recurrents, basant la seva estimació dels recursos en dos motius principalment. D'una banda, la Sala Contenciosa Administrativa creu que el Govern ha incomplit el tràmit obligat d'informe de la Universitat de les Illes Balears. "Si l'Estatut preveu per a la Universitat una funció assessora del Govern en tot allò relatiu a la llengua catalana, no es pot obviar la seva intervenció en aquesta matèria i, per tant, en aquesta matèria els seus informes són preceptius", assenyala una de les sentències.
Així mateix, la sala conclou que el Decret 15/2013 (ara anul·lat) infringeix la Llei balear 4/2011 de bona administració i de bon govern, que, en relació als avantprojectes de llei, exigeix una avaluació prèvia, concretada en la memòria de l'anàlisi de l'impacte normatiu.
Els sindicats entenien que, igual que el TIL, l'ordre per aplicar-lo contravé la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, la Llei de Normalització Lingüística i la recentment  aprovada Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMQE).
En aquest sentit el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va dictar quatre interlocutòries en les quals ordena la suspensió cautelar de l'execució de l'ordre de la Conselleria d'Educació del 9 de maig 2014 per mitjà de la qual es desenvolupen determinats aspectes del TIL en els centres docents no universitaris de les Balears . L'ordre de la Conselleria suspesa és la que desenvolupa el calendari d'implantació del sistema de Tractament Integrat de Llengües per a aquest curs 2014/2015.
La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB  va acordar atendre la petició de mesura cautelar de suspensió de l'ordre instada pels sindicats STEI - UGT , Docents per la Democràcia , la Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de les Illes Balears i CC OO en els recursos que havien presentat contra l'ordre del Govern de Bauzá.
En cada una de les interlocutòries, el TSJIB diu clarament que la suspensió de l'ordre està directament relacionada amb les sentències que ahir es feren públiques i que anul·laven el decret del TIL. "La nul·litat del decret es projecta i afecta la nul·litat de l'ordre, sense que sigui necessari esperar la sentència que s'ha de dictar sobre l'ordre".
Per la sala, "s'ha d'entendre contrària als interessos generals la implantació –mitjançant l'ordre de 9 de maig de 2014– d'un calendari d'aplicació d'uns projectes de tractament de llengües emparats en un decret que hem declarat nul".


Assegura la sala que no fa falta esperar la fermesa de les sentències sobre la nul·litat del decret. Adverteixen que el decret ha estat objecte d'un ponderat i acurat examen de validesa amb un resultat, la seva nul·litat, que no es pot ignorar ni permet continuar com si no hagués passat res.
Aquestes sentències i interlocutòries tengueren com a conseqüència el cessament de la Consellera d’Educació, Cultura i Universitats Juan Maria Camps i el nou nomenament de Núria Riera com a nou titular al capdavant de la Conselleria d’Educació.
A pesar del relleu a la Conselleria i les sentències i interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB), el president balear, José Ramón Bauzá, defensava que el Tractament Integrat de Llengües (TIL) continua en vigor malgrat la sentència que anul·la el decret de trilingüisme i la interlocutòria que en suspèn cautelarment l’aplicació. Bauzá, en un desafiament en tota regla al tribunal, manté l’aplicació del model de trilingüisme a les aules de les Illes.  

Per tot això, proposam al plenari de l’Ajuntament d’Esporles l’adopció de les següents:

PROPOSTA D’ACORD


  1. 1 L’Ajuntament d’Esporles insta al Govern de les Illes Balears a acatar les sentències del Tribunal de Justícia de les Illes Balears que anul·la el decret  del Govern que regula l'aplicació del TIL.
  2. L’Ajuntament d’Esporles insta al Govern de les Illes Balears a acatar les quatre interlocutòries del Tribunal de Justícia de les Illes Balears i suspendre de forma cautelar de l'execució de l'ordre de la Conselleria d'Educació del 9 de maig 2014 per mitjà de la qual es desenvolupen determinats aspectes del TIL en els centres docents no universitaris de les Balears.
  3. L'Ajuntament d’Esporles insta al govern de les Illes Balears a recuperar el diàleg amb els agents socials i la comunitat educativa per tal de definir un model lingüístic i educatiu estable i de consens




Esporles, 30 setembre de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada